#Feelthecoziness is het motto van Bazaar Brulé, en zeg nu zelf: Wat is er beter dan een huis vol gezellige kaarsjes? Of het nu een koude winterdag is of een heerlijke lenteavond, onze Brulékes brengen gezelligheid, warmte en blijheid voor jou en je geliefden!
Onze Brulékes zijn één voor één decoratieve eye catchers voor je interieur. Allerlei kleuren, vormen en geuren om net dat tikkeltje extra gezelligheid toe te voegen aan jouw thuis. Graag geven we dan ook de beste tips & tricks voor het branden van onze kaarsen, zodat jij zo veel en optimaal mogelijk kan genieten van de coziness!
TIP 1: Korte lont om je kaarsen optimaal te laten branden
De lont, of soms pit genoemd, is de katoenen draad die zich in het midden van de kaarsen bevindt. Om de meest optimale vlam te krijgen bij jouw kaars, knip je de lont het best op ongeveer 5 tot 6 millimeter boven het kaarsvet af. Een te lange lont heeft als gevolg dat je een wild wapperende vlam krijgt en je kaars sneller opbrandt. Dat zou jammer zijn natuurlijk. Na een paar uur branden is het mogelijk dat je lont terug langer is geworden, in dat geval kan je voor je de kaars opnieuw aansteekt de lont best even trimmen.
TIP 2: Oppervlakte van je kaars volledig laten smelten
Als je een kaars voor de eerste keer laat branden, blaas je de kaars best niet uit vooraleer het volledige oppervlak gesmolten is. Als je een kaars toch al zou uitblazen na een half uur en er dus nog maar een kleine cirkel rond de lont gesmolten is, dan riskeer je het creëren van een tunnel. Een tunnel is het fenomeen waarbij je kaars enkel in het midden opbrandt en dus op het einde nog veel kaarsvet rondom verloren gaat.
TIP 3: Opgelet voor lekkende kaarsen
Klassieke kaarsen zijn niet voor niets meestal gemaakt in de vorm van een cilinder. Dat is nu eenmaal de vorm dat kaarsvet smelt en opbrandt zonder te lekken. Bij andere vormen, zoals figuren of twisted kaarsen, zal het kaarsvet een weg vinden om te druppen of weg te lopen zodra het gesmolten is. Daarom raden wij aan om kaarsen steeds op een vuurvast schaaltje te zetten wanneer je ze brandt. Hoe veel of weinig een kaars lekt is moeilijk te voorspellen. Dit hangt af van het model van de kaars, de lengte van de lont en de omgeving (bv. wind). Maar beter voorkomen dan genezen. Bij de Accessories kan je alvast een kijkje nemen voor een hippe vuurvaste onderzetter.
TIP 4: Rustige omgeving voor jouw kaarsen
Vlammetjes bij kaarsen zijn heel vatbaar voor wind of tocht. Bij een zuchtje wind kan een vlam van richting veranderen of even uitschieten. Zorg er dus voor dat je jouw kaarsen niet vlakbij brandbaar materiaal, zoals bloemen of papier, zet. Als je merkt dat je vlammen veel heen en weer wapperen, kan je twee dingen doen: ten eerste kan je de kaarsenlont korter maken en ten tweede kan je kaars ergens zetten waar minder tocht is.
TIP 5: Laat een kaars nooit alleen
Laat je kaarsen nooit alleen achter. Ook al denk je dat er niks kan gebeuren, kaarsvet en vlammen zijn onvoorspelbaar en hebben een hoge temperatuur. Heb je huisdieren of kinderen? Zorg ervoor dat ook zij niet zonder toezicht in de buurt van de kaarsen komen om ongevallen te vermijden.
TIP 6: Opgepast voor hitte
Als je kaarsen brandt, dan zal de nabije omgeving of het materiaal zoals een potje heel warm worden. Kaarsvet smelt namelijk bij een ongeveer een temperatuur van 57 graden (paraffine) of 65 graden (bijenwas). Raak dus nooit een brandende kaars of potje aan met je blote handen. Pas ook op voor kringen op tafels of kasten. Een brandende kaars wordt warm en kan kringen veroorzaken als het materiaal niet hittebestendig is.
TIP 7: Kaarsvet gemorst?
Heb je een kaars gebrand en is er toch ergens ongewenst kaarsvet terecht gekomen? Probeer het kaarsvet nooit weg te vegen of snel met een doekje op te kuisen. Het beste dat je kan doen, is het kaarsvet volledig laten afkoelen en stollen. Zodra het hard is, kan je het bijna altijd eenvoudig verwijderen.
TIP 8: Lege kaarsenpotjes hergebruiken
Is je Messenger kaars of Pharmacy kaars volledig opgebrand? Jammer, maar niet getreurd! Je houdt namelijk nog een mooi glazen of keramieken potje over. Ideaal voor een bijvoorbeeld een klein plantje. Om je potjes helemaal kaarsvet-vrij te maken zijn er twee mogelijkheden. Ofwel zet je het potje even in de oven op 60 graden, hierdoor gaan de resterende restjes smelten en kan je ze achteraf met een doekje afkuisen (pas op voor de hitte). Ofwel steek je de potjes een nacht in de dieprvriezer. Als het kaarsvet bevroren is, kan je het makkelijk verwijderen door de stukjes van het potje te breken.